Değerler Eğitimi :ADİL OLMAK, ADALET

Değerler Eğitimi :ADİL OLMAK, ADALET

Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir. Öte yandan, adalet insanların toplum içindeki davranışlarıyla ilgili olduğundan ahlak ve din kurallarıyla da ilişkilidir.

 

Adalet; kısaca haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet, herkesin hakkını tanıma konusunda değişmez ve kesin istektir. Nesnel anlamda adalet, karşıt çıkarlar arasında hakka (hukuka) uygun bir denkliktir, eşitlik düşüncesidir.

 

 

25.04.2024 25

Bireyde bulunan adalet duygusunun, toplumda bir arada yaşamamız konusunda gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Adalet duygusu, bireyde çocuk yaşlardan itibaren kendiliğinden bulunur. Bu duygu insanın benmerkezci başlangıcını dengeye sokarak insan ilişkilerinin düzenlemesinde yardımcı olur.

Adaletin yalnızca eşit dağılım olarak algılanması ve aktarılması eksik bir tanımdır. Adalet duygusuna paylaşım, cömertlik, doğruluk, hoşgörü, hak, dürüstlük, eşitlik gibi diğer kavramlar da eşlik etmektedir. Gerçek adalet anlayışının, bu kavramları da bünyesinde barındıran bir anlayış olduğu unutulmamalıdır.Çocuklara öğretilen bilgiler taşa kazınan yazılar gibidir. Fakat çocukların genel olarak anlatılanları değil, gördüklerini ve yaşadıklarını daha fazla hayatlarına aktardıkları bilinmektedir.

 Bu noktada, adalet değerinin kazandırılması ebeveyn, eğitimci ve sürece katılan diğer öğelerin sunacağı tüm girdilerin, çocuk tarafından özümsenmesiyle oluşacaktır.

 

Değerler Eğitimi Hasbihal Eylem Planı dahilinde nisan ayı faaliyeti olarak, Tavşanlı İlçe Müftülüğü yetkililerinin katılımı ile okulumuz pansiyonunda kalan erkek ogrencilerine yönelik adil olma, adalet konusu ele alındı.

 

25-04-202425-04-202425-04-202425-04-202425-04-202425-04-2024